Met iets nieuws begonnen.
Eerst schoorvoetend en letterlijk op kousenvoeten, maar het enthousiasme groeit.
Ik voel de hoekigheid van een beginneling, een dancing fool (mét knipoog naar Frank Zappa!),
Passen tellen. Eén, twee, drie, vier. Drop-drop, drop-drop, kick. Een chimmy met je schouders uitvoeren, maar terwijl al je andere ledematen in bedwang houden. Nog te veel denken en te weinig voelen.
Buikdansen is een isolatiedans, dat wil zeggen dat je nadruk legt op één lichaamsdeel dat danst, terwijl de rest zo stil mogelijk wordt gehouden.
Ik bewonder deze onafhankelijke, sierlijke, Oosterse vrouwen, die traditoneel door het buikdansen een hoge status verwierven.
Je voélt de positieve energie onder vrouwen. En als je samen danst, de Eenheid.
---
Geschiedenis
De buikdans is een dans die al zo’n 5000 jaar geleden beoefend werd in het oude Egypte en Perzië. Van oorsprong was het een vruchtbaarheidsdans die voor huwelijk en bevalling werd ingezet, later werd de dans ook aan het hof gebruikt om de farao’s en sheiks te vermaken en voor de mannen de bevalligheid, vrouwelijkheid en souplesse van de vrouw te benadrukken, wat zeer gewaardeerd werd. De buikdanseres heeft door de eeuwen heen dan ook veel aanzien verworven. De rituele buikdans is als kunst verheven en in Egypte heeft de buikdanseres dan ook een hoge status verkregen.
Wat doet de dans met jezelf?
Om de specifieke bewegingen te kunnen maken is controle over, en bewust zijn van je spieren nodig. Jezelf los maken en puur op de muziek te reageren met wiegende en rollende bewegingen is een weldaad voor je lichaam en geest. Je wordt je bewust van jezelf en je eigen kunnen, krijgt een kaarsrechte houding en een soepele tred.
Gezondheid
Daar je er bewust van wordt hoe je spieren eigenlijk werken en welke spier wat doet voorkom je rugklachten. Rugklachten ontstaan door een verkeerde houding tijdens zittend werk, huishouding en tillen. Op latere leeftijd kun je daarnaast ook door kraakbeenslijtage en kalkafbraak een zwakke wervelkolom krijgen. De enige manier om je wervelkolom op zijn plaats te houden is door de twee dikke spieren die langs je wervelkolom lopen sterk te houden. Juist die spieren worden met de buikdans zeer sterk ontwikkeld.
Ook de zij-, middel-, buik-, schouder- en beenspieren worden soepel, sterk en strak getraind. Tevens wordt de ademhaling onder controle gebracht waardoor o.a. inspanningsastma en hyperventilatie voorkomen wordt.
Spiritueel
Uit nieuwsgierigheid heb ik aan een workshop over aura’s en chakra’s meegedaan en tot mijn verbazing was de beweging, die goed zou moeten zijn voor je derde chakra (oranje)(die de emoties en kracht van geest inhoudt), gelijk aan twee van de vele buikdansbewegingen die ik al jaren beoefende. Die chakra zit namelijk in het centrum tussen je navel en je wervelkolom. Door deze langzame buikdansbewegingen worden dus ook je energiebanen in balans gebracht en eventuele blokkades opgeheven. Zo verkrijg je meer energie en emotionele kracht ”meer ruggengraat”.
Uit: http://home.versatel.nl/buikdansen/
zaterdag, januari 20, 2007
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten